AnasayfaArtvin'den HaberlerARTVİN VALİLİĞİNCE, “SIFIR ATIK PROJESİ” HAYATA GEÇİRİLDİ

ARTVİN VALİLİĞİNCE, “SIFIR ATIK PROJESİ” HAYATA GEÇİRİLDİ

ARTVİN VALİLİĞİNCE, “SIFIR ATIK PROJESİ” HAYATA GEÇİRİLDİ

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ’Sıfır Atık Projesi’ Artvin Valiliğince de uygulamaya konuldu.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ’Sıfır Atık Projesi’ Artvin Valiliğince de uygulamaya konuldu.

Atıkların kaynağında ayrı ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan ’Sıfır Atık Projesi’ ile kurumlarda ortaya çıkan atıkların ayrıştırılarak israfın önüne geçilmesi ve ekonomiye geri kazandırılması amacıyla Artvin Valiliğinin girişimleriyle kamu kurum ve kuruluşlarda seferberlik başlatıldı.

Bu kapsamda kağıt, cam, metal, plastik ve pil atıkları geri dönüşüme kazandırmak amacıyla başlatılan projeyle ilde bulunan tüm kamu binalarına ve okullara geri dönüşüm kutuları yerleştirildi.

Artvin Valisi Ömer Doğanay, yaptığı açıklamada, “Daha yeşil, daha temiz bir dünya için, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi öncülüğünde başlatılan ’Sıfır Atık Projesi’ni’ ilimizde de başlattık. Ayrıştırma kutularının üzerinde bilgilendirici afişlerin yer aldığı gibi ayrıştırma kutularını tüm kamu kurumlarımıza, okullarımıza ve sınır kapımıza yerleştirdik” dedi.

-Atık çöpler ülke ekonomisine kazandırılacak

“Sıfır Atık Projesi” ile kamu kurum kuruluşlarında ortaya çıkan atıkların ayrıştırılarak israfın önüne geçilmesi ve ekonomiye geri kazandırılmasın hedeflendiklerini belirten Doğanay,” İsrafın önlenmesi, doğal ve kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımını sağlanmayı arzuluyoruz. Artvin Valiliği olarak bu önemli projeye gereken hassasiyeti gösteriyoruz. Başta okullardaki öğrencilerimiz olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarımızdaki personellerinize atık konusunda gereken hassasiyetin gösterilmesi konusunda bilgilendirmelerde bulunuyoruz.” diye konuştu.

Doğanay, ayrıştırma kutularında biriken çöpler günlük olarak ilgili toplayıcı firma tarafından alınarak ülke ekonomisine geri kazandırılacağını da kaydetti.

-Ev hanımlarına ve üniversite öğrencilerine geri dönüşüm kursları açıldı

Halk Eğitim Merkezi bünyesinde kurs öğretmeni Gökçen Yalçın tarafından ev hanımlarına ve üniversitesi öğrencilerine yönelik olarak atıkların geri dönüşüme kazandırılması kapsamında kurslar açıldı.

Kursiyerlerden 53 yaşındaki ev hanımı Seniye Bolluk,” Ben bu kursu duyduğumda çok ilgimi çekmişti. Kursa yazıldım ve öğretmenimin yardımıyla kağıtta, plastikten, camdan ve pillerden çeşitli hediyelik süs eşyaları üretmeye başladım. Ürettiğim ürünleri hem geri dönüşüme kazandırmanın hem de satarak aile bütçeme katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyorum.” dedi.

Ev hanımı Tülin Gülbin Şentürk, ”Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin başlattığı sıfır atık projesi kapsamında Artvin’de açılan sıfır atık kursuna katıldım. Hem boş zamanlarımı bir şeyler üreterek geçiriyorum hem de ürettiğim ürünleri satarak çocuklarımın okul harçlıklarına katkı sunuyorum. Çok anlamlı ve güzel bir proje. Temiz ve daha yaşanabilir bir dünya için atıkların değerlendiriyoruz.”

-Üniversite öğrencileri okul harçlıklarını çıkartıyor

Artvin Çoruh Üniversitesinde eğitim gören özellikle kız öğrencilerine yönelik olarak halk eğitim merkezince geri dönüşüm kursu açıldı.

Artvin Çoruh Üniversitesinde hemşirelik bölümü 3. Sınıf öğrencisi Gülşah Gökmen, “Ben Artvin Çoruh üniversitesinde 3.sınıf hemşirelik bölümü öğrencisiyim halk eğitim merkezi müdürlüğünce açılan sıfır atık projesi kapsamı altında el sanatları kursuna yazılmak istedim. Bu proje çok hoşuma gitti aslında gündelik hayatta çok israf ediyoruz içtiğimiz suyun şişesi paketten bile bir şeyler çıkartabiliyoruz. Burada gördüğüm yapraklardan perdecilerden altımız atıklarla çiçekler yapıyoruz. Kullanılmayan atıklardan yapıtımız şeyleri satıp okul harçlığımıza katkı sağlıyoruz “ dedi.

-Esnaftan projeye tam destek

Arhavili esnaf Rahşan Topaloğlu ise projeyi çok anlamlı bulduğunu belirterek, “Sıfır atık projesi kamu kuruluşlarında gerçekten çok işe yarayan bir proje oldu. Ben bir esnaf olarak bu atıkları atarken içim acıyordu. Şişe, plastik vs atıklar, yağ, atık yağ. Bunları atarken gerçekten çevreyi kirlettiğim için gerçekten çok üzülüyordum. Sıfır atık projesini sonuna kadar destekliyorum. Temiz bir dünya için, temiz bir çevre için herkesi buna davet ediyorum. Ve bunu başlatanlara teşekkür ediyorum” dedi.

-Sarp Sınır Kapısında ziyaretçilerin memnuniyeti

Türkiye’nin Kafkas ülkelerine açılan Sarp sınır kapısının yaya olarak geçişlerin sağlandığı ülkeye giriş ve çıkış yolcu salonlarına yerleştirilen geri atık dönüşüm kutuları yabancı uyruklu vatandaşlarında memnuniyetini kazandı.