Artvin'den Haberler

ARTVİN’DE 42 PERSONELE SERTİFİKA VERİLDİ

1-1

Kontrol Görevlisi Eğitim Programını” Başarıyla Tamamlayan 42 Personele Sertifikaları Verildi

ARTVİN-Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen “Kontrol Görevlisi Eğitim Programını” başarıyla tamamlayan 42 personele sertifikaları düzenlenen törenle verildi.

Artvin Belediyesi Marina Sosyal Tesislerinde düzenlen programa Artvin Valisi Ömer Doğanay, Vali Yardımcısı Ertuğrul Örnek, Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, Artvin Belediyesi Başkan Vekili Erkan Yazan, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Aydın Tüfekçioğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Orhan Yazıcı, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Dilberoğlu, kurs eğitmenleri ve kursiyerler katıldı.

Artvin’de 17-21 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen 5 günlük “Kontrol Görevlisi” eğitim programı kapsamında Ardahan’dan 12, Kars’tan 2 ve Artvin’den de 28 personel olmak üzere toplam 42 personelle eğitim verildi.

Sertifika töreni öncesinde konuşan Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur güvenilir gıda ve yem arzını sağlamak, bu amaçla politikalar oluşturup ve denetlemenin, tarım bakanlığının gıda üretimi, güvenliği ve güvenilirliği görev ve sorumluklarının arasında olduğunu söyledi.

Tarım bakanlığının çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği prensibi doğrultusunda üretici ve tüketici arasındaki bağı kurduğunu kaydeden Dursun Okur, 78 milyon vatandaşımız ile 20 milyon turistin güvenli gıdaya ulaşmasını sağladıklarını kaydetti.

Okur Konuşmasında; “2016-2017 yılı Eğitim Dönemi’nin başlamasıyla Manisa’da 20, Sivas’ta 18,  Kars’ta 45, Ağrı’da 100’e yakın öğrencide gıda zehirlenmesi vakası görülmüştür. Bunların haricinde yine yakın tarihlerde Erzurum’da 97 kişi düğün yemeğinden, Niğde’de 24 tarım işçisi, Isparta’da 43 inşaat işçisi yemekten zehirlenmiştir. Bu hazin tablo karşısında görüleceği üzere siz Kontrol Görevlilerine çok büyük görev düşmektedir. Hedefimiz bu rakamları minimum seviyeye indirmek, zaman içerisinde de hiç yaşanmamasını sağlamak olmalıdır.

Bildiğiniz üzere, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 1979 tarihinde almış olduğu bir kararla 16 Ekim “Dünya Gıda Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu yılki Dünya Gıda Günü teması “Dünya değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli.” olarak belirlenmiştir. 18 Ekim’de İstanbul’da 2.si düzenlenen “Sürdürülebilir Gıda Konferansı’nda da hızlı nüfus artışı, doğal kaynakların bilinçsiz tüketimi, küresel iklim değişikliği karşısında sürdürülebilir, sağlıklı, güvenilir ve ulaşılabilir gıda hedefiyle hızlı bir değişim sağlamak ve farkındalığı artırmak amaçlanmıştır. Bu durumda işimiz daha da zorlaşmakta yalnızca güvenilir değil hem güvenilir hem de sürdürülebilir gıda için çaba sarf etmeli, üreticileri bu doğrultuda bilgilendirmeli ve yönlendirmeliyiz.

Geçmiş yıllarda yaşanan görev karmaşasını ortadan kaldırmak için 2010 yılında yayınlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile tüm gıda işletmelerinin denetimi ve kontrolü Bakanlığımızca yapılmaya başlanmıştır. Gıdaların denetim ve kontrollerinin yapılması için bakanlığımız teknik personellerinden gıda mühendisi, veteriner hekim ve ziraat mühendislerine bu konuda eğitim aldırmak suretiyle, mevzuat gereği Kontrol Görevlisi unvanı verilmektedir. Kontrol görevlisi kursları bakanlığımızca belirlenen illerde yapılmakta olup bu yıl yeni personel alımından dolayı ilimiz eğitim merkezi olarak belirlenmiş, Ardahan ve Kars illerindeki teknik personele de eğitimin burada verilmesi istenmiştir.

Bu kapsamda 17-21 Ekim tarihleri arasında 5 günlük “Kontrol Görevlisi” eğitim programı planlanmış ve bugün itibariyle eğitim tamamlanmıştır.

Bu eğitim ilimiz, Ardahan ve Kars’tan gelen 3 eğitici arkadaşımız tarafından, Ardahan’dan 12, Kars’tan 2 ve ilimizden 28 personelin katılımıyla toplam 42 personelle bu eğitim verilmiştir. Eğitime katılan arkadaşlara bu yeni görevlerinde başarılar diliyorum” dedi.

Artvin valisi Ömer Doğanay ise konuşmasında insan hayatını doğrudan ilgilendiren bir konu olan gıda denetimin çok önemli bir iş olduğunu ifade söyleyerek bu işin hayatı olduğunu, maddi manevi mesuliyet getireceğini belirtti. Ülkemiz gıda zehirlenmesinin sık görünen bir vaka olduğunu kaydeden Vali Doğanay “Bu eğitim insan sağlığı için çok önemli.  Aldığınız eğitim ve belgelerin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikalarının verilmesinin ardından program sona erdi.

HAYATİ AKBAŞ

 

1-2 1-3 1-4 1-5 1-6 1-7