AnasayfaArtvin'den HaberlerCUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN MACAHEL YAŞLILAR KOROSUNA ÖDÜL

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN MACAHEL YAŞLILAR KOROSUNA ÖDÜL

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN MACAHEL YAŞLILAR KOROSUNA ÖDÜL

1-1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Yaşayan İnsan Hazineleri “Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri” ödül törenine katıldı.

ANKARA-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Yaşayan İnsan Hazineleri “Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri” ödül törenine katıldı. Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törende, eser verdikleri sanat dallarında yetkinlikleri ödüle layık görülen sanatçılara ödülleri takdim edildi. Başbakan Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve çok sayıda davetlinin de hazır bulunduğu törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı. Törende Artvin Borçka Bölgesi’nde oluşturulan ve tüm Dünya’da adlarını duyuran Macahel Yaşlılar Korosu ‘da ödüle layık görüldü.

Ödüllerin sahiplerini tebrik ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül alan sanatçıların; kendi alanlarında tüm hayatlarını vakfederek elde ettikleri becerileriyle, ortaya koydukları ürünlerle, ülkeye ve dünyaya kazandırdıkları değerlerle her türlü teşekkürü ve takdiri hak ettiklerini söyledi.

“Türkiye, yaşayan insan hazineleri bakımından verimli bir ülke”

Türkiye’nin, yaşayan insan hazineleri bakımından verimli bir ülke olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ancak, her konuda olduğu gibi, bu hususta da elimizdeki hazinelerin tespitini ve değerlendirilmesini yeteri kadar yapamadığımızı düşünüyorum” dedi.

Türkiye’nin, UNESCO’nun ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’ne 2006 yılında taraf olduğunu hatırlatarak bu adımın ardından gerçekleştirilen çalışmaları ve uygulamaları aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar ‘yaşayan insan hazinesi’ olarak ödüllendirilen sanatçıların, hemen her sanat ve zanaat dalından olmak üzere çeşitlilik gösterdiğini kaydetti.

Türkiye’nin her köyünde, kasabasında, ilçesinde, şehrinde, ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ sıfatını hak eden, kıymetli insanların olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Yurt gezilerimde, zaman zaman bu sanatçılarımızla, ustalarımızla, zanaatkârlarımızla karşılaşıyor, kendileriyle hasbihâl ediyorum. Yaşları bir hayli ilerlemiş olan bu sanatçılarımızın, ustalarımızın maharetlerini yeni nesillere aktarma konusunda sıkıntıları olduğu anlaşılıyor. Gençlerimiz, maalesef, büyük emek ve sabır gerektiren bu işlere yeteri kadar ilgi göstermiyor. Üstadın dediği gibi, ‘Ustada kalırsa bu öksüz yapı, onu sürdürmeyen çırak utansın.’ Bugün, pek çok alanda, ocaklarını tüttürecek, el verecek gençler bulamayan ustalarımız, maalesef, kendi işlerinin son temsilcileri durumundadır. Bu tür değerlendirmelerin, bu tür ödüllendirmelerin, gençlerimiz arasında, somut olmayan kültürel miraslarımızın beşeri kaynağını sürdürecek bir ilgiyi körüklemesini temenni ediyorum.”

 “15 Temmuz 2016 Tarihi De Bir Dönüm Noktasıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Türk milleti, yaklaşık bin yıldır, Malazgirt’te Sultan Alparslan’ın açtığı yolda, İznik’te Süleyman Şah’ın diktiği bayrağın altında, İstanbul surları önünde Fatih’in, kutsal topraklarda Yavuz’un izinde ilerlerken, feyzini de Ahi Evran gibi, Mevlana gibi, Hacı Bektaş Veli gibi, Hacı Bayram Veli gibi, Somuncu Baba gibi gönül erlerinden almıştır. Milletlerin tarihlerinde dönüm noktaları vardır. Bizim tarihimizde nasıl 1071 dönüm noktasıysa, 1299 dönüm noktasıysa, 1453 dönüm noktasıysa, 1923 dönüm noktasıysa, inanıyorum ki 15 Temmuz 2016 tarihi de bir dönüm noktasıdır. Cumhuriyetimizin 93 yıllık geçmişi boyunca arayışı içinde olduğumuz, bileğimizi ve yüreğimizi aynı gaye için bir araya getirme sıkıntımızı, 15 Temmuz’la birlikte geride bıraktığımızı düşünüyorum.”

Türk milletinin, 15 Temmuz’da, sadece hürriyetine, inancına, bayrağına, ezanına, demokrasisine değil, aynı zamanda hedeflerine de sahip çıktığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkın, FETÖ, PKK, DEAŞ gibi tüm terör örgütlerine meydan okuyup ‘tek millet, tek bayrak, tek vatan tek devlet’ dediğini ve bu ilkesinden vazgeçmeyeceğini gösterdiğini dile getirdi.

Biz Gerekirse Baş Veren, Ama Baş Eğmeyen Bir Milletiz

Artık kimsenin Türkiye’yi terör örgütleriyle, bölünme, parçalanma paranoyalarıyla oyalama imkânı kalmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu değerlendirmelerde bulundu: “Çünkü biz 15 Temmuz gecesi darbe girişiminin mahiyeti ortaya çıktığında milletimizle birlikte şu kararı verdik: Yaşayacak adam gibi yaşayacağız, öleceksek de adam gibi öleceğiz. Başka yerlere, başka toplumlara layık görülen zillet politikası bizim gibi binlerce yıllık devlet geleneği, medeniyet birikimi olan bir millete uymaz. Biz gerekirse baş veren, ama baş eğmeyen bir milletiz. İşte 15 Temmuz bu kararı açık ve net bir şekilde tüm dünyaya ilan edişimizin sembolü olduğu için tarihi bir dönüm noktasıdır diyoruz. Düne kadar 2023 hedefleri, 2053, 2071 vizyonu gibi söylemler büyük ölçüde temenniden ibaretti, böyle görülebilir. Ama artık bu tarihler bizim için kutlu yürüyüşümüzün adı konulmuş istasyonlarının hedefleridir. Rabbimin buyurduğu gibi, bizim şer gördüklerimizde hayır, hayır gördüklerimizde şer olabilir. 15 Temmuz gecesi ne kadar şer bir gece olarak başladıysa, 16 Temmuz sabahı o kadar hayırlı bir gün olarak ülkemizin üzerine doğmuştur. Allah’ın izniyle o gece sokakları dolduran milyonlarca insanımızın cesareti, şehitlerimizin dökülen kanları, gazilerim fedakârlıkları asla boşa çıkmayacaktır, boşa gitmeyecektir. Bu yönüyle bizim insan hazinemiz işte böylesine büyüktür, işte böylesine gurur vericidir.”

Almanya, Fetö’nün Terör Örgütü Olduğu Konusunda Şüphe Ediyorsa, Buyursunlar Ülkemize Gelsinler

Konuşmasının sonunda, Yaşayan İnsan Hazineleri “Geleceğe Aktırılan Mirasın Temsilcileri” ödüllerini kazanan sanatçıları tebriklerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkede yaşayan tüm insan hazinelerinin en kısa sürede tespit ve taltifi temennisi ile sözlerini tamamladı.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Kültür Bakanı Nabi Avcı ile birlikte ödül alan sanatçılara ödüllerini takdim etti. Celal Yılmaz (Mersiyehan) Mehmet Acet (Âşık), İslam Seçen (Klasik cilt sanatçısı), Salih Balakbabalar (Sedefkâr), Semih İrteş (Kalemkâr), Ahmet Yaşar Sarıtaş (Keçe sanatı ustası), İsmail Nar (Âşık), Osman Efendioğlu (Atma türkü sanatçısı), Macahel Yaşlılar Korosu üyeleri, ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı. Macahel Yaşlılar Korusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ödül almadan önce mini bir gösteride bulundular. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve salondan bulunanlar tarafından beğeni gören gösterinin ardından Macahel Yaşlılar Korusu ile Erdoğan bir süre sohbet ettiler. Ödüle layık görülen ancak törene katılamayan Minyatür Sanatçısı Cahide Keskiner’in ödülü ise onun adına Semih İrteş’e takdim edildi. Ödül töreni, atma türkü ustası Osman Efendioğlu ile Macahel Yaşlılar Korosu’nun sundukları canlı performansları ile sona erdi.

HAYATİ AKBAŞ

1-3 1-4 1-6 1-7 1-8 1-9