AnasayfaArtvin'den HaberlerHAYDİKO VE HAYVANSERLER “ÇÖZÜM” İÇİN BELEDİYE BAŞKANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

HAYDİKO VE HAYVANSERLER “ÇÖZÜM” İÇİN BELEDİYE BAŞKANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

HAYDİKO VE HAYVANSERLER “ÇÖZÜM” İÇİN BELEDİYE BAŞKANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Artvin CHP Merkez ve İlçe Belediye Başkanları İl Başkanı Ahmet Biber’in girişimleriyle Arhavi, Hopa, Ardanuç, Borçka ve Merkez ilçe hayvan hakları savunucuları ile CHP İl Binasında bir araya gelerek Sokak hayvanlarıyla ilgili bir toplantı yapıldı.

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin CHP Merkez ve İlçe Belediye Başkanları İl Başkanı Ahmet Biber’in girişimleriyle Arhavi, Hopa, Ardanuç, Borçka ve Merkez ilçe hayvan hakları savunucuları ile CHP İl Binasında bir araya gelerek Sokak hayvanlarıyla ilgili bir toplantı yapıldı.

Çözüm önerilerini de sunan HAYDİKO üyeleri ve hayvan severler, STK olarak sokak hayvanlarına ellerinden geldiği kadar büyük bir özveriyle bakmaya gayret ettiklerini, ancak güçlerinin bir yere kadar yettiğini dile getirdiler.

Yaşam köyünde bulunan hayvanlar için daha çok ilgi ve yardım talebinde bulunan HAYDİKO yönetimi ve ilçe temsilcileri belediyelerle birlikte çalışmak istediklerini söylediler.. Toplantı sonrası HAYDİKO sayfasından yayınlanan toplantı değerlendirmesinde şu öneriler sunuldu;”STK ve hayvan severlerle bir araya gelerek Sokak hayvanlarının sorununa yönelik Sayın Ahmet Biber’in organize ettiği Belediye başkanlarıyla bir toplantı gerçekleştirdik. Hayvan hakları savunucuları olarak beklentilerimizi ilettik.

İşbirliği ile sorunların çözülebileceğine inanıyoruz ve gerekli işbirliğinin sağlanacağını umut ediyoruz. 10 Kasım nedeniyle kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e minnet duygumuzu ifade ederek sözlerimize başladık.

Konuşma içeriği şu şekildedir: “Doğa ve hayvan hakları savunucuları olarak demokrasiye kavuşmamızı sağlayan Atatürk’e çok şey borçlu olduğumuzun bilincindeyiz. Bu nedenle sadece çoğunluğa hizmet eden demokrasinin demokrasi olmayacağını, sadece çoğunluğun haklarını gözeten hukukun hukuk olmadığının bilinciyle hareket ediyoruz. Engelli, kadın, hayvan, lgbti, gayrimüslim gibi azınlıkları görmezden gelerek, haklarını yok sayarak demokrasi bilincine katkı sunamayız.

Bu doğrultuda yaşamın her alanında talana ve tahakküme direnen insanlar olarak, bu konuda kendimizi ifade etmemizi sağlayacak bu toplantıyı organize eden Ahmet Biber’e teşekkür ediyoruz.

Bu toplantıyı biz çok önemsiyoruz. Sizler yaşadığımız alanların yöneticilerisiniz. Bizler de yaşadığımız sorunlarda sizlerle işbirliği ile çözüme katkı sunabilme iddiasında olan vatandaşlarız. Ülkemizde vicdanları zedeleyen olaylar yaşanıyor. Sorunların çözümüne katkı sunabileceğimiz, toplumda örnek olacak çalışmalar yapabileceğimiz inancındayız.

Taleplerimiz:

  1. Biz insanlardan çok fazla zarar gören, çok fazla eziyete maruz kalan sokak hayvanlarının sağlıklı yaşamalarını sağlamak için çalıştay yapılması.

2.Belediyelerin ve hayvan hakları savunucularının belli tarihlerde biraraya gelerek durum değerlendirmesi, çalışmaların verimliliğinin tartışılması ve yeni fikirlerin konuşulması için düzenli toplantılar yapılması.

3.Sokak hayvanlarının sayılarının kontrol altına alınabilmesi için acil kısırlaştırma çalışmalarının başlatılması, bunun için de küçük çaplı bile olsa da bir bakımevi ve rehabilitasyon merkezi yapılması. Buralarda acil müdahale, aşılama ve hasta takibinin yapılması.

4.Bakımevlerinde 24 saat hizmet verilmesi ve işin ehli veteriner hekimlerce hizmet sunulması.

5.Bakımevlerinde çalışan personelin hayvanların ihtiyacına yönelik ve doğru davrananlardan seçilmesi.

6.Kent konseyi kurulması, hayvan hakları masası oluşturulması, topluma ve okullara yönelik, şiddete karşı vicdan, merhamet ve sevgiyi geliştiren eğitsel çalışmalara yer verilmesi. Broşürler, afişler, bilboardlar yaptırılması.

7.Sahipli- sahipsiz bütün hayvanların envanterinin çıkarılması için ilgili kuruluşlarla koordineli çalışılması.

8.Muhtarlıklar aracılığıyla hayvan sahiplerinin kayıt altına alınması, tüm hayvanların çiplenmesi,

9.Sokaklarda besleme odaklarının oluşturulması, düzenli olarak doldurulması (hayvanların doyurmanın dışında hareketliliğini de azaltacağından şikayetleri azaltacaktır)

10.Hayvanlara eziyetin önüne geçebilmek adına ciddi cezalar uygulanması (Bolu Belediyesi meclis kararında olduğu gibi)

11.Tam donanımlı bir hayvan hastanesi kurulması, hayvan ambulansı sağlanması, hasta hayvanların nakli için donanımlı hayvan taşıma araçları oluşturulması. Bakımevlerinde çalışan personelin kesinlikle hayvan severlerden seçilmesi.

12.Hayvanların herhangi bir şekilde toplanarak barınaklara hapsetmek hem hayvanların yaşam hakları açısından hem de maddi ve fiziki kaynak açısından çok yüksek maliyet çıkaracağı, maliyet sürekli artacağı için uygulanabilir olmayacağı için bu tür toplamaların hayvanların ölmelerine zemin hazırlayacağı aşikardır.

Ayrıca; hayvanları toplayıp başka ilçelere, kırsala veya çöplüklere atmanın karşılıklı yapıldığı göz önüne alındığında sahipsiz hayvan sayısını artıracağı gibi bir çok hayvanın acı içinde ölmesine de sebep olmaktadır. Yasaya da aykırı bu uygulamaları kabul etmeyeceğiz. Bu nedenle 6. Maddenin belediyelerce titizlikle uygulanmasını talep ediyoruz.” İfadelerine yer verildi.